2011.11.17. 16:18 KálmánG

Nova könyvbemutató

November 28. hétfő 19.00 KÖNYVBEMUTATÓ

A Kalligram Könyvkiadó és a Nyitott Műhely örömmel tudatják, hogy megjelent


KÁLMÁN GÁBOR: NOVA című regénye


- a szerzővel Kőrösi Zoltán író és Mészáros Sándor kritikus, kiadóvezető beszélget, a könyvből Jászberényi Gábor színész olvas fel részleteket, Oláh Dezső jazz-zongorista pedig a kötethez írt  darabját adja elő -

Helyszín: Nyitott Műhely, Ráth György u. 4. a Déli pályaudvar közelében)

Időpont: November 28. hétfő 19.00


 

 

A Facebookon

 

Fülszöveg:

"Kálmán Gábor kötete olvasmányos, élvezetes történetekből összeálló novellafüzér. Vagy inkább regény, hiszen a motívumok átgondolt, mindig az értelmezést dúsító visszatérései, általuk az ismeretek fokozatos adagolása regénnyé, egy sosemvolt szlovák falu történetévé szervezik a szövegeket. A könyv lapjain Jasná Horka egyszerre misztikus és profán története rajzolódik ki a második világháborútól napjainkig. Tanulságos történetek, melyek talán az ismerősség és az idegenség állandó jelenléte által tudják az olvasót saját történeteinek újragondolására bírni."

Hátoldal:

"Urban sokat gondolt a szögletekre, hogy ki gyűlöli az ívelt vonalakat ennyire. Az építkezések egyetlen sajátossága a szögletesség volt, mértani precizitással és odafi gyeléssel szűrtek ki minden egyes hajlítást, ívelő sarkot, boltíves ablakkereteket. Szöglet szöglet hátán. Talán odafent gyűlöli valaki ennyire az íveket. Talán az államfő feleségét dugták meg valami kurva boltíves kapualj alatt, gondolta sokszor magában. Mondogatta is röhögve a talponállóban a többieknek, de csak vonogatták a vállukat, hogy nekik aztán mindegy, szarnak ők magasról az ívekre meg a szögletekre is, az államfőről már nem is beszélve, inkább igyanak még egy pálinkát, és Urban hajlott is rá."

 

Kálmán Gábor blogja.

 

"Kálmán Gábor lírája az, ami ilyen módon festői (pasztell) és zenei (kamaramuzsika mollban). Prózája pedig inkább szimfonikus zenére, avagy a szobrászatra hasonlít. Verseinél drámaibb, nyersebb, úgyszólván brutálisabb. És zamatos couleur locale. Egy kis szlovák hegyi falu csudabogarait mutatja be. És miközben a fikció belesimul mondjuk a Gion Nándor – Bodor Ádám – Grecsó Krisztián-féle vonalba, azért gyerekkori emlékeit is megismerheti, aki referenciálisan olvas."  /Veress Zsuzsanna írásából/

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://kalmangabor.blog.hu/api/trackback/id/tr553390153

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.