Kezdőlap/Home

Kálmán Gábor/About

LIBRI - BOOKLINE/SHOP

Nova - The rope from the neck of a hanged man

Nova - Urban sureb (Värske Rõhk)

2010.09.20. 17:40 KálmánG

A Palócföld folyóirat 2010-es Mikszáth-pályázatának eredményei

Litera >>>>

Szeptember 18-án átadták Nógrád Megye Önkormányzata valamint a Palócföld irodalmi, művészeti, közéleti folyóirat szerkesztősége által meghirdetett, 2010-es Mikszáth-pályázat díjait. A díjnyertes műveket több mint kétszáz jeligés pályamű közül választotta ki a Palócföld szerkesztősége.

1. díj
Kálmán Gábor: Hideg
(próza)

2. díj
Tahin Szabolcs: Erotika Mikszáth szövegeiben
(tanulmány)

3. díj
Cegléd József Kázmér: Nyúlvár
(próza)

Cegléd József Kázmér Nyúlvár című prózai munkája koherens módon képes megjeleníteni egy élethelyzetet, ezzel együtt egy vidéket, korszakot. A díjnyertes alkotás feltétlenül mikszáthi abban az értelemben, hogy a kidolgozáshoz olyan autentikus nyelvet talál, amely a megszólaltatott regiszterek összjátékaként, az olykor élőbeszédszerű szöveghelyek kiegyensúlyozott alkalmazásával, pontos, feszes kompozícióban képes rendkívül hiteles módon közvetíteni a tematikát.

Tahin Szabolcs Erotika Mikszáth szövegeiben című tanulmánya hiánypótló a Mikszáthról szóló kutatások tekintetében, ez a kérdésfelvetés ugyanis legfeljebb érintőlegesen volt jelen korábban a szakirodalomban. A szerző meggyőzően bizonyítja az ilyen irányú vizsgálat létjogosultságát, felvetése termékeny eredményekkel, tapasztalatokkal szolgál, és mind az irodalomtudomány, mind a Mikszáth-olvasó érdeklődésére számot tart. Az újszerű téma mellett a komplex megközelítésmód, a meggyőző gondolatmenet, az imponáló elméleti bázis egyaránt díjra érdemessé teszik a tanulmányt.

Kálmán Gábor Hideg című prózai alkotása olyan világba kalauzolja olvasóját, amelyben az interkulturális kapcsolatok, kevert nyelvi közegek sokrétűsége, a direkt szlovák nyelvű vendégszövegek jelenléte a Mikszáth műveihez hasonló stiláris funkcióval bír. Az elbeszélés legfőbb erénye az, hogy benne az emberi viszonyok, a sors, a múlt, a jövő arányai, átfedései különlegesen árnyalt módon jelennek meg, az író sajátos precizitással, érzékeny írástechnikával képes megrajzolni az általa behatárolt teret. Kálmán Gábor míves, mind szerkezetileg mind nyelvileg egységes és érett alkotása méltán került a kiemelt alkotások közé.

(Részletek a Palócföld főszerkesztője, Mizser Attila díjátadón elhagzott beszédéből)

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://kalmangabor.blog.hu/api/trackback/id/tr282310432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása