Kezdőlap/Home

Kálmán Gábor/About

LIBRI - BOOKLINE/SHOP

Nova - The rope from the neck of a hanged man

Nova - Urban sureb (Värske Rõhk)

2020.06.01. 18:52 KálmánG

Gabó olvas a Janega Kornél szép életéről

jk_vedoborito.jpg

Gabó olvas - Facebook
Gabó olvas - blog

Janega Kornél - Bookline

Kálmán Gábor harmadik regénye valószínűleg számtalan valós élettapasztalaton alapul. Az apa nélkül felnövekvő fiú önterápiája remekül működik, erős, tiszta szövege kifejező és átélhetően valós. Sajnálatosan én magam is több ilyen pillanatnak voltam tanúja életem alakulásában, amikre nem voltam ráhatással. Ezek az élet írta novellák egy kerek kisregényt adnak a végére. Fanyar, groteszk humora lendületes és szép mondatai megkapóan őszinte lelki vívódásai nem a nemzedéki ellentétekről, inkább annak hiányáról szólnak.

A beilleszkedés, helykeresés mindig hordoz magában váratlan és izgalmas pillanatokat. Ami kissé meglepett, hogy anya is csak a háttérben, elvétve tűnik fel néhány félmondatban. Főhősünk Kornél, a regény egyes szám első személyű elbeszélője. Már az első novella is az éppen elhalt nevelőapáról szól. A bonyodalom egy talált pisztoly körül forog. A groteszk humor talán itt működik legerősebben. Janega Kornél élete nem igazán szép, de az övé. Már a cím is egy irónikus utalás Krúdy Rezeda Kázmérjára. Kornél a felvidéki szocreál kisvárosból kerül Budapestre, annak is Víziváros részében talál meghatározóan biztos hátteret új életének. Döbbenetesen eleven, pontos képet kapunk a nyolcvanas évek szürke szocialista világáról. Ez egy biztonságos menedék neki, ahol önmaga lehet. A válása és egy azt követő hosszabb, ígéretesen induló kapcsolat után van éppen. Lelkileg elég labilis, bár igyekszik magát jól érzeni a bőrében.

Egy férfi története ez, az érzelmek elképesztő erejű sodrásában. A valóság megragadására, afféle önvizsgálatra is készteti Kornélt. A sorsszerű ismétlődések döbbenetesek, amikor ezt felismeri magában az ember. A kocsmabarátságok, a szűk környezet biztonsága mögül Kornél leggyakoribb testi reakciója a problémákra az öklendezés, a hányinger, a gyomorgörcs. Közeledve a negyvenhez, ami a férfiélet fontos fordulópontja, afféle számvetésnek is olvashatjuk ezeket a történeteket. Kesernyés, fanyar iróniával megírt emlékek, amit egy életen át cipelhetünk. Magányos, rémálmok, pánikrohamok törnek rá, egyedül van. Keresi a kiutat, bár egyáltalán nem hibáztat senkit élete alakulásáért. Kálmán Gábor precíz, tömör mondatokkal ábrázolja hősének sorsát. Ezek a novellák az életre szóló és kiható apahiány mellett otthontalanságról, az elhagyatottságról és beilleszkedésről is szólnak. Kálmán Gábor regényének igazi ereje a a lebilincselő történetszövés. Olvashatunk napszúrásba fulladt nyaralásról, a folytonos szeretethiány kínzó érzéséről, a bizonyításról, az apa elvesztése több módon is felbukkan. Elsőnek ötévesen, amikor kilépett a fia életéből, majd amikor később hosszú eltűnése után holttá nyilvánítják, majd egészen váratlanul felbukkan, de éppen valóban haldoklik. Nem kevés galibát okoz apuka a nemléttel is bő harminc év során. A szeretet hiánya életre szóló sebeket hagy, beleragadva hétköznapok szürkeségébe. Marad a lelkében munkáló vágy, amint a kis faépület ajtajába vágott szívformán át néz a semmibe. A szép és boldog élet relatív, de unalmas is. A borítón is felbukkanó madárijesztő alakja is jelképes, ott van a novellákban. Kornél kritikus önmagával szemben, a gének játéka ellen azonban nem tehet. A legtöbb novella irónival van átitatva, amíg keresi a múltjára a feloldást.

Önálló novellaként is megállják a helyüket a regény fejezetei, amik egy kerek történetté válnak a végére. A beszédes fejezetcímek nyelvi játékosságot adnak. Kedvenceim A szív helye, A hal vére, Elkerülni a halált és a kötetet záró A pokol lovasai novellák voltak. Zuhanó sorsa, gyökértelensége, egzisztenciális válsága a magával cipelt apahiányból is ered. Ezt tökéletesen érzékelteti, döbbenetes azonosságokra bukkantam olvasás közben. Szintén ötéves voltam, amikor apám eltűnt az életemből, és később sem gyűjtöttünk közös emlékeket. A család biztos háttere, annak nyomasztó hiánya, párkapcsolati válság után, ezeket igyekszik feloldani, önmagában helyre tenni. A novellák atmoszférája számomra nagyon átérezhetőek voltak. Jól működik a hangulata, erős képei látványosak. Élvezetes, nyílt szókimondása, gördülékeny stílusa teszi hitelessé a kisregényt. Várom a következő Kálmán Gábor regényt.

Kálmán Gábor. 1982., Érsekújvár Nova című első regénye olvasmányos, élvezetes történet. 2011-ben jelent meg, szintén a Kalligramnál. 2012-ben Bródy Sándor díjat kapott érte, szlovák fordításban is kiadták. A temetés (2016) Janega Kornél szép élete (2018) és A világ legvidámabb embere (2020) című regények szerzője.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://kalmangabor.blog.hu/api/trackback/id/tr3215809242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása